GLOG (Crataegus) je rod grmova ili niskih stablašica iz porodice ruža (Rosaceae).
U prirodi najčešće nailazimo na dvije vrste gloga – bijeli glog (Crataegus monogyna) i crveni glog (Crataegus oxyacantha). Glavna razlika između njih je to što su listovi kod crvenog gloga dublje urezani, a crveni plod (gloginja) koji dozrijeva u rujnu/listopadu nosi 2-3 koštice dok kod bijelog gloga imamo manje urezane listove te 1 košticu u jesenskom plodu.
Glog raste samoniklo uz rubove šuma i polja, u ravnici i po planinama, među drugim grmljem i šikarom. Radi se o izrazito medonosnoj biljci koju karakterizira bijeli/bijelorozi cvat u svibnju/lipnju tijekom kojeg imamo priliku uživati u opojnom, slatkastom mirisu ljeta.
UPOTREBA:
- KULINARSTVO
- PLOD – bobice postaju ukusne nakon prvih mrazeva, a možemo ih koristiti za izradu marmelada i kompota
- LISTOVI – mladi pupovi i listovi mogu se dodavati salatama
- TRAVARSTVO (ČAJ ili TINKTURA)
- PLOD/CVIJET/LISTOVI MIX – uravnotežuje tlak (smanjuje visoki i snižava niski tlak), jača srce i krvne žile, smanjuje kolesterol, koristi se kod tahikardije, (srčane) nervoze, smanjenog rada srca te manjih aritmija
- OPREZ! – osobe koje koriste lijekove za srce – posavjetovati se sa liječnikom!
0 Comments