GLOG (Crataegus) je rod grmova ili niskih stablašica iz porodice ruža (Rosaceae).


U prirodi najčešće nailazimo na dvije vrste gloga – bijeli glog (Crataegus monogyna) i crveni glog (Crataegus oxyacantha). Glavna razlika između njih je to što su  listovi kod crvenog gloga dublje urezani, a crveni plod (gloginja) koji dozrijeva u rujnu/listopadu nosi 2-3 koštice dok kod bijelog gloga imamo manje urezane listove te 1 košticu u jesenskom plodu.

Glog raste samoniklo uz rubove šuma i polja, u ravnici i po planinama, među drugim grmljem i šikarom. Radi se o izrazito medonosnoj biljci koju karakterizira bijeli/bijelorozi cvat u svibnju/lipnju tijekom kojeg imamo priliku uživati u opojnom, slatkastom mirisu ljeta.


UPOTREBA:

  • KULINARSTVO
    • PLOD – bobice postaju ukusne nakon prvih mrazeva, a možemo ih koristiti za izradu marmelada i kompota
    • LISTOVI – mladi pupovi i listovi mogu se dodavati salatama
    • TRAVARSTVO (ČAJ ili TINKTURA)
      • PLOD/CVIJET/LISTOVI MIX – uravnotežuje tlak (smanjuje visoki i snižava niski tlak), jača srce i krvne žile, smanjuje kolesterol, koristi se kod tahikardije, (srčane) nervoze, smanjenog rada srca te manjih aritmija
      • OPREZ! – osobe koje koriste lijekove za srce – posavjetovati se sa liječnikom!

    0 Comments

    Odgovori

    Avatar placeholder

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)